Προγνωστικά Σήμερα
  • Follow Us -
10

Ο κορονοϊός επηρέασε τη ζωή μας και τον αθλητισμό

Τον τελευταίο καιρό ολόκληρος ο πλανήτης ζει πρωτόγνωρα γεγονότα, καθώς ένας ιός με όνομα Covid-19 ή κορονοϊός εμφανίστηκε πρόσφατα στη γη, εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός πλήττοντας αρκετό κόσμο, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για να ελέγξουν την κατάσταση.


Ο συγκεκριμένος ιός ξεκίνησε από την Κίνα και πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε είναι ότι η εξάπλωσή του γίνεται πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να οδηγήσει μια οποιαδήποτε χώρα σε παράλυση. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου που τους έχει επισκεφθεί ο κορονοϊός έχουν μπει σε αυστηρά μέτρα, ενώ πάλι ορισμένες άλλες έχασαν τη μάχη, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να μαζέψουν όσο το δυνατόν συντομότερα την κατάσταση.

Με λίγα λόγια οι ζωές όλων μας έχει επηρεαστεί κατά μεγάλο βαθμό και πλέον όλοι μας οφείλουμε να σκεφτούμε το καλό μας αλλά και το καλό των υπολοίπων και ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών να βάλουμε ένα στοπ σ’ αυτή την πανδημία που έχει πλήξει τον κόσμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μη διεξάγεται καμία ποδοσφαιρική και γενικότερα αθλητική διοργάνωση στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Αρχικά οι διοργανώσεις λάμβαναν κανονικά χώρα με μόνο μέτρο να ήταν ότι τα παιχνίδια γινόντουσαν κεκλεισμένων των θυρών. Στην πορεία όμως οι Ομοσπονδίες αναγκάστηκαν να διακόψουν τα πρωταθλήματα, καθώς ήταν αδύνατον με την υπάρχουσα κατάσταση να συνεχιστούν. Μάλιστα ορισμένοι παίκτες όπως οι Ματουιντί, Ρουγκάνι, Οντόι αλλά και ο προπονητής Μικέλ Αρτέτα προσβλήθηκαν από τον ιό, με την κατάσταση να γίνεται ακόμα σοβαρότερη.

Όλο αυτόν τον καιρό τα σενάρια που ακούστηκαν ήταν πάρα πολλά γύρω από τις διοργανώσεις. Συγκεκριμένα διαβάσαμε ότι όσον αφορά τα πρωταθλήματα θα έχουμε απονομή πρωταθλητή από τώρα και θα ισχύσει γενικότερα η τρέχουσα βαθμολογία. Όσο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ορισμένα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ακύρωσή τους. Παράλληλα ακούστηκε και για οριστική ακύρωση της σεζόν όσον αφορά τα πρωταθλήματα, καθώς με τα δεδομένα που έχουμε, καμία χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των αθλητών και του κόσμου στη μάχη που γίνεται για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν, ειδικότερα σε μια χρονιά πλούσια σε αθλητικά δρώμενα, καθώς στο καλοκαίρι της είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Euro και το Copa America. Τίποτα όμως δεν ήταν επίσημο, μέχρι που η UEFA την περασμένη Τρίτη κάθισε στο τραπέζι με σκοπό να επιλύσει όλα τα ανοιχτά θέματα που υπήρχαν.

Euro και Copa America μεταφέρονται για το 2021

Η πρώτη απόφαση των Ομοσπονδιών ήταν η αναβολή των εθνικών διοργανώσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν αυτό το καλοκαίρι. Το Euro και το Copa America δε θα γίνουν το καλοκαίρι του 2020.

Η απόφαση που πάρθηκε και είναι οριστική αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες διοργανώσεις θα γίνουν το καλοκαίρι του 2021. Ουσιαστικά πήραν παράταση ενός χρόνου, προκειμένου να προστατευτεί ο κόσμος και οι αθλητές από μια τέτοια διοργάνωση με αρκετούς φιλάθλους, αλλά και δεύτερον για να υπάρξει χώρος και χρόνος προκειμένου να μπουν στο πρόγραμμα άλλοι αγώνες, άλλων διοργανώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Όσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ακόμα δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση, ωστόσο τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι πάνε κι αυτοί προς αναβολή κατά 90%.

Η μοίρα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

Η UEFA στη σύσκεψη που είχε, αποφάσισε και για το μέλλον των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που έπεσαν θύματα του κορονοϊού.

Οι ιθύνοντες ήταν ξεκάθαροι και αποφάσισαν πως τόσο το Champions League όσο και το Europa League θα συνεχιστούν όταν κριθεί σκόπιμο και θα ολοκληρωθούν. Δεν υφίσταται δηλαδή θέμα ακύρωσης των διοργανώσεων. Μάλιστα στόχος της UEFA είναι να ξεκινήσουν οι δύο διοργανώσεις μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε οι τελικοί να γίνουν 24 και 27 Ιουνίου.

Σίγουρα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, προκειμένου να δοθεί το «οκ» για την επανέναρξη των διοργανώσεων, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι κανείς από τους ιθύνοντες δεν κάνει λόγο για ακύρωσή τους.

Προς ολοκλήρωση και τα πρωταθλήματα των χωρών

Πολλά ήταν τα σενάρια και για τη μοίρα των πρωταθλημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς κι αυτά έχουν σταματήσει. Η UEFA έδειξε τις προθέσεις της και μένουν πλέον να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις από τις Ομοσπονδίες του κάθε πρωταθλήματος.

Το σκεπτικό της UEFA δεν περιλαμβάνει ούτε ακύρωση της σεζόν στα πρωταθλήματα αλλά και ούτε επικύρωση της μέχρι τώρα βαθμολογίας. Οι ιθύνοντές της επιθυμούν την ολοκλήρωσή τους και μάλιστα έθεσαν και ημερομηνίες. Έναρξη των αγώνων θα έχουμε στις 14 Απριλίου με στόχο όλα τα πρωταθλήματα και τα εγχώρια κύπελλα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2020.

Σε πρώτη φάση μένει να δούμε τις αποφάσεις της κάθε Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί το αντίστοιχο πρωτάθλημα κι έπειτα θα πρέπει να δούμε πως θα είναι η κατάσταση έως τις 14/04, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη δοθεί ούτε τότε το «οκ» για την έναρξη λόγω του κορονοϊού και να πάμε σε νέα αναβολή.

Η επόμενη μέρα… άγνωστη

Η επόμενη μέρα παρά τις αποφάσεις που πάρθηκαν παραμένει ακόμα άγνωστη λόγω της κατάστασης που επικρατεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Το σίγουρο είναι ότι με τα τωρινά δεδομένα, δε θα πραγματοποιηθεί το Euro, το Copa America και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ θα υπάρξει ολοκλήρωση των διοργανώσεων που εκκρεμούν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε, καθώς με βάση τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία θα κριθεί και το μέλλον του αθλητισμού γενικότερα κι όχι μόνο του ποδοσφαίρου.

Έως τότε, προσοχή, υπακοή στις οδηγίες και όλα θα πάνε καλά. Η υγεία πάνω απ’ όλα.

Δημήτρης Δημόπουλος

Dimitris Dimopoulos

- Tipster

Δείτε ακόμα :

Μη χάσετε

Δελτία Τύπου

Αφιερώματα