Προγνωστικά Σήμερα
  • Follow Us -
4

Παναθηναϊκός: Λείπουν οι βασικές αρχές σ’ όλα τα επίπεδα, νοσεί βαριά!

Ο Παναθηναϊκός βιώνει τη χειρότερη φάση της ιστορίας του σε επίπεδο Euroleague και η συγκεκριμένη εξέλιξη των πραγμάτων οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους που αυτός ο σύλλογος δε διαθέτει.


Κάθε εβδομάδα η ίδια ιστορία για τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Κάθε εβδομάδα η ίδια εικόνα και οι ίδιοι προβληματισμοί από τον κόσμο του. Μια ομάδα που έχει μετατραπεί σε «σάκος του μποξ» και που ανέστησε και την πεθαμένη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Βέβαια κι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός δείχνει μια εικόνα μέσα στο παρκέ που δεν μπορεί να τον τοποθετήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, πολύ ψηλότερα σε ποιότητα από τη λιθουανική ομάδα. Ουσιαστικά η Ζαλγκίρις είναι στα μέτρα του και γι’ αυτό δεν κατέβηκε ως το απόλυτο αουτσάιντερ στο Κάουνας.

Είναι γεγονός ότι πριν την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν ο καθένας ήξερε πως ο φετινός Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πηγαίνει για πολλά. Το μοντέλο που θα λειτουργούσε και πάλι ο σύλλογος δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στον κόσμο της ομάδας.

Ουσιαστικά ο ρεαλιστικός στόχος της ομάδας ήταν να είναι ανταγωνιστικός στην Euroleague. Ούτε Final Four, ούτε οχτάδα, ούτε τίποτα απ’ όσα κανονικά οφείλει να διεκδικεί το μέγεθος τέτοιου συλλόγου.

Βέβαια βάση των όσων παρακολουθούμε σε δέκα ματς, μπορούμε να πούμε πως ούτε το ρεαλιστικό στόχο έχει καταφέρει να κυνηγήσει το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη.

Πολύ καλύτερες αποδόσεις στο ανανεωμένο Pamestoixima.gr! Εγγραφή

Στον αθλητισμό όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Για όλα υπάρχουν εξηγήσεις και πόσο μάλλον σ’ ένα άθλημα σαν το μπάσκετ που είναι δίκαιο. Δηλαδή ο καλύτερος παίρνει αυτό που δικαιούται. Σπάνια τροποποιείται αυτό και σ’ έναν Μαραθώνιο όπως η Euroleague, η βαθμολογία είναι πάντα ο καθρέπτης όλων των ομάδων.

Θέλοντας να εμβαθύνουμε και να δούμε τη ρίζα του προβλήματος του φετινού Παναθηναϊκού, τότε εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα αρχικό συμπέρασμα.

Η λέξη σταθερότητα σ’ όλα τα επίπεδα δεν υπάρχει στο σύλλογο. Έχει χαθεί πλήρως εδώ και μια διετία και είναι λογικό, ειδικότερα σ’ αυτό το επίπεδο, να μην υπάρχει η δυνατότητα να δομηθεί έστω ένα ανταγωνιστικό σύνολο.

Το κακό για μια ομάδα που στο παρελθόν, γίνεται σιγά-σιγά μακρινό, κυριαρχούσε στην Euroleague και ήταν πρότυπο και για τις άλλες, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της, δεν έχει να κάνει μόνο μ’ ένα κεφάλαιο. Το κακό έχει εξαπλωθεί σ’ όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα να έχει διογκωθεί.

Οι πράσινοι βρίσκονται σε μια φάση που ρεαλιστικά όσο και να θέλουν, δεν μπορούν ν’ αλλάξουν την κατάσταση. Για να γίνει αυτό καλείται να υπάρξει restart. Όχι μόνο στο ρόστερ αλλά παντού!

Το ψάρι βρωμάει από το… κεφάλι

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή είναι ένα ακυβέρνητο καράβι που καλείται να ταξιδέψει στον ωκεανό και να βγει αλώβητος.

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα συναντήσει φουρτούνες, αντιξοότητες και γενικότερα δύσκολες καταστάσεις που θα κληθεί να βγάλει εις πέρας. Χωρίς καπετάνιο πως είναι δυνατόν το πλήρωμα ν’ ανταποκριθεί άψογα στις απαιτήσεις μιας τόσο δύσκολης αποστολής;

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να θέσει τον εαυτό του εκτός ομάδας και να βάλει πωλητήριο στο σύλλογο. Έως τότε ο Παναθηναϊκός θα έτρεχε με συγκεκριμένο μοντέλο «έσοδα-έξοδα» και συγκεκριμένα πρόσωπα στη διοίκησή του.

Stoiximan: Ζήσε τη δράση της Euroleague! Εγγραφή.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όμως όταν το βασικό όλων που λέγεται «ρευστό» αγνοείται, τότε τα χέρια είναι δεμένα.

Ο Παναθηναϊκός καλώς ή κακώς συμμετέχει σ’ έναν θεσμό που είναι ο καλύτερος στην Ευρώπη. Ομάδες που παλιότερα κόντραρε στα ίσα αλλά και μικρότερες σε ιστορία από εκείνον, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και επενδύουν, για να έχουν επιτυχία.

Οι πράσινοι βάζοντας σε ζυγαριά τα λεφτά πριν πάρουν έναν παίκτη, δε γίνεται να ανταγωνιστούν ρεαλιστικά τέτοιες ομάδες. Είναι μεγάλη πληγή, η βασικότερη όλων, το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός στερείται σταθερότητας στα διοικητικά του.

Ρόστερ: Δε χτίζεται όπως πρέπει – Δεν έχει σωστές βάσεις

Το ρόστερ είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη σωστή λειτουργία της ομάδας. Οι παίκτες που το απαρτίζουν είναι μαζί με τον προπονητή και οι πρωταγωνιστές της οποιαδήποτε πορείας πραγματοποιείται.

Από τη στιγμή που έπαψε να υπάρχει διοικητική σταθερότητα στο σύλλογο, το ρόστερ του «τριφυλλιού» δε χτίζεται σωστά.

Ορισμένα πράγματα «φωνάζουν» από χιλιόμετρα μακριά, όμως δεν υλοποιούνται. Ο Παναθηναϊκός εδώ και δύο χρόνια έχει φανερό πρόβλημα στον «άσσο». Μετά την αποχώρηση του Νικ Καλάθη δεν έχει έρθει καλυφθεί το κενό.

Bet365: Παίξε στοίχημα νόμιμα και με ασφάλεια. Εισέλθετε στην Σελίδα.

Οι πράσινοι δεν έχουν δημιουργία και είναι ευάλωτοι σε μια από τις πιο νευραλγικές θέσεις του αθλήματος. Ωστόσο αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο σύλλογος είναι ένας point guard από το πάνω ράφι.

Όταν όμως δεν υπάρχουν τα λεφτά, πως θα υπάρξει η δυνατότητα προσέγγισης κι απόκτησης playmaker από το πάνω ράφι;

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις υπόλοιπες θέσεις. Ο Παναθηναϊκός κατά κύριο λόγο βασίζεται σε παίκτες που έρχονται από μικρότερες διοργανώσεις και δεν έχουν εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο.

Και πάει σε τέτοιες επιλογές λόγω του ότι δεν κοστίζουν πολλά οι συγκεκριμένοι. Όμως είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το αν θα πετύχουν ή όχι.

Προπονητής: Έχει ευθύνες αλλά και ελαφρυντικά

Ένας προπονητής σε μια ομάδα φυσικά κι έχει ευθύνες. Δε γίνεται ο coach ενός συλλόγου να είναι άμοιρος ευθυνών διότι τρέχει την ομάδα. Όμως στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν κι ελαφρυντικά.

Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει επιλέξει να δουλέψει με συγκεκριμένους παίκτες. Είναι επιλογή του και σημαίνει ότι τους επέλεξε με ορισμένα κριτήρια.

Όταν όμως το αγωνιστικό πρόσωπο είναι προβληματικό για σερί παιχνίδια, τότε το πλάνο που υπάρχει δεν πάει καλά και γι’ αυτό ακριβώς ευθύνεται 100% ο προπονητής.

Από εκεί και πέρα όμως όταν ένας coach δουλεύει κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι και δύσκολο να πετύχει κόντρα σε συναδέλφους που έχουν λυμένα σημαντικά προβλήματα και προχωρούν με ηρεμία.

Betshop.gr: Ζωντανό στοίχημα σε όλα τα αθλήματα. Παιχνίδι και από το κινητό! Εγγραφή.

Ο Πρίφτης για παράδειγμα δε θα προσθέσει στη λίστα του όποιον παίκτη επιθυμεί, όπως άλλοι συνάδελφοί του, αλλά αντίθετα θα κοιτάξει να βολευτεί με βάση και τα οικονομικά δεδομένα.

Είναι γενικότερα πολύ δύσκολο και για έναν προπονητή να δουλεύει ξέροντας ότι η διοικητική κατάσταση και τα οικονομικά δεδομένα είναι προβληματικά. Γι’ αυτό το λόγο δε γίνεται να χρεωθεί κι όλη την ευθύνη για τα όποια στραβά υπάρχουν.

Δημήτρης Δημόπουλος

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Dimitris Dimopoulos

- Tipster

Δείτε ακόμα :

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μη χάσετε

Δελτία Τύπου

Αφιερώματα