Προγνωστικά Σήμερα
  • Follow Us -
10

Ο κόσμος άλλαξε μια απόφαση που ήταν κόντρα στην ιδεολογία της Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ πριν λίγες μέρες πήρε μια απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο της, ο οποίος πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση και οδήγησε τη διοίκηση του συλλόγου να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη για τ’ αρχικά της πλάνα.


Τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο της Λίβερπουλ η ηρεμία είχε διαταραχθεί, εξαιτίας μιας άστοχης απόφασης της FSG. Συγκεκριμένα από τον Μάρτιο και για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν έχουμε και δε θα έχουμε ποδοσφαιρική δράση στα περισσότερα γήπεδα του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι σύλλογοι θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο οικονομικό τους κομμάτι.

Αυτό δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα σε κάθε ΠΑΕ κι όχι μόνο. Ακόμα και τα πρωταθλήματα και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μια πολύ σοβαρή κατάσταση που αφορά το οικονομικό κομμάτι. Με βάση όλη αυτή την κατάσταση, η Λίβερπουλ αποφάσισε να ανακοινώσει την ένταξη των υπαλλήλων της στο πρόγραμμα που θέσπισε το αγγλικό κράτος για τις επιχειρήσεις. Πρόγραμμα που δεν απαγόρευε στις αγγλικές ομάδες να μην το χρησιμοποιήσουν αν ήθελαν.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτρέπει στην εκάστοτε επιχείρηση να θέσει σε υποχρεωτική άδεια τους εργαζομένους της και από εκεί και πέρα αυτοί θα πάρουν το 80% του μισθού τους από το κράτος και το άλλο 20% από την επιχείρηση που δουλεύουν. Η FSG ανακοίνωσε αυτή την απόφαση σε μια προσπάθεια που κάνει για να κυλήσουν όσο πιο ομαλά γίνεται όλο αυτό το διάστημα τα οικονομικά του συλλόγου. Είναι δεδομένο ότι η διοίκηση κάθε ομάδας βλέπει το σύλλογο σαν μια επιχείρηση και η κάθε της απόφαση γίνεται με γνώμονα αυτό.

Ωστόσο οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές από τη στιγμή που ανακοινώθηκε κι επίσημα η απόφαση. Δεν ήταν λίγοι οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που βγήκαν να σχολιάσουν αρνητικά την απόφαση, ενώ και το μεγαλύτερο οργανωμένο σύνολο, «Spirit Of Shankly» έστειλε επιστολή στον Τζον Χένρι προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την ανακοίνωση που πάρθηκε. Από εκεί και πέρα τόσο στα social media όσο και στα sites, εντός κι εκτός νησιού, όλο το θέμα σχολιάστηκε πολύ αρνητικά και με έντονο τρόπο.

Οι πιέσεις που δέχθηκε η FSG ήταν πάρα πολλές. Στο μεγαλύτερο μέρος του ο κόσμος της ομάδας εναντιώθηκε κατά της διοίκησης, ενώ υπήρξε και μια μικρή μερίδα που συμφώνησε με τη λογική της. Το σίγουρο ήταν ότι η απόφαση αυτή ήταν ικανή να χαλάσει την ηρεμία που είχε η ομάδα και να τις προκαλέσει μεγάλες αναταραχές. Αναταραχές που αν συνεχιζόντουσαν δε γνωρίζαμε αν θα είχαν επιπτώσεις και στο αγωνιστικό κομμάτι του συλλόγου. Το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό για ένα σύλλογο όπως η Λίβερπουλ και ήταν δεδομένο ότι ο κόσμος της δε θα έκανε τα στραβά μάτια σ’ όλο αυτό.

Στοίχημα στον Stoiximan με προσφορές* για όλα τα μέλη

Τελικά, η διοίκηση της Λίβερπουλ, 48 ώρες μετά την αρχική της απόφαση έβγαλε νέα ανακοίνωση, η οποία ζητούσε συγγνώμη στους οπαδούς της ομάδας, ενώ ενημέρωσε ότι ο σύλλογος ανακαλεί και δε σκοπεύει να κάνει χρήση του προγράμματος που έθεσε το αγγλικό κράτος για τις επιχειρήσεις. Μια στροφή 180 μοιρών ουσιαστικά, η οποία προήλθε επειδή η FSG άκουσε τον κόσμο του συλλόγου και υπολόγισε τη δύναμη που έχει εκείνος. Άλλωστε καμία διοίκηση δεν επιθυμεί να έχει κόντρα με τους φιλάθλους της.

Το όλο αρνητικό κλίμα προέκυψε διότι η αρχική απόφαση ήταν κόντρα στην ιδεολογία και τις αξίες της Λίβερπουλ. Πολλοί θα αναφέρουν ότι πλέον τα πάντα είναι μια μπίζνα και ότι στο ποδόσφαιρο έχει χαθεί ο ρομαντισμός. Δε διαφωνώ καθόλου αλλά για τους οπαδούς της Λίβερπουλ αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει, καθώς οι περισσότεροι στο λιμάνι λειτουργούν με βάση την ιδεολογία του Μπιλ Σάνκλι.

Η Λίβερπουλ είναι μια ομάδα που έχει δώσει στέγη σε αγράμματους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο μορφωτικό επίπεδο, τους αγκάλιασε και τους δέχθηκε. Είναι ένας σύλλογος που έχει σταθεί στο Λιμάνι με όλη τη σημασία της λέξης και είναι η ομάδα της εργατιάς που απέχει από τον αφρό της κοινωνίας. Απευθύνεται στα πιο χαμηλά στρώματά της.

Ο Σάνκλι είχε διδάξει ότι ο καθένας οφείλει να βοηθάει τον διπλανό του, ότι όλοι οφείλουν να μοιράζονται όσα κερδίζουν στο τέλος της ημέρας. Αυτό ήταν και είναι η Λίβερπουλ, μια οικογένεια δηλαδή, μέσα στην οποία κανείς δεν περπατάει μόνος του. You will never walk alone, όπως λέει ο ύμνος της. Ένα μότο που δε χρησιμοποιείται τυχαία από τον κόσμο της, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία το ενστερνίζεται και το τιμά μέσω των πράξεων του.

Ένα μότο που πήγε να γκρεμιστεί μετά απ’ αυτή την απόφαση. Μπορεί επιχειρηματικά να ήταν απόλυτα σωστό και κατανοητό όλο αυτό, όμως μια διοίκηση οφείλει εκτός απ’ όλα τα υπόλοιπα, πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση να έχει υπόψη της και τις αξίες του συλλόγου που εκπροσωπεί. Η Λίβερπουλ δεν είναι η FSG αλλά ο κόσμος της, όμως εκπροσωπείται απ’ αυτή και κάθε της απόφαση έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην ομάδα.

Όταν, λοιπόν, μιλάμε για μια ομάδα με πλούσιο παρελθόν σε πράξεις που τιμούν το «YNWA» αλλά και το οικογενειακό κλίμα, τότε δε γίνεται καμία διοίκηση να μη λάβει υπόψη της όλα αυτά, καθώς έτσι ακυρώνει την ιστορία της ομάδας. Να θυμίσουμε ότι το 1997 ο Ρόμπι Φάουλερ μαζί με τον Στιβ ΜακΜάναμαν στήριξαν τους 500 απολυμένους εργάτες της εταιρίας «Mersey Docks and Harbour Company». Δύο θρύλοι των κόκκινων στήριξαν τους εργάτες, δεν τους αγνόησαν και ουσιαστικά έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία του «Δε θα περπατήσεις ποτέ μόνος σου».

Bet365: Η καλύτερη νόμιμη στοιχηματική με επιβράβευση*!

Η FSG είχε γρήγορα αντανακλαστικά κι αποφάσισε ν’ ακούσει τον κόσμο της, ν’ ακολουθήσει δηλαδή το σωστό δρόμο. Και ο δρόμος ήταν σωστός γιατί οι αναταραχές στο εσωτερικό της ομάδας θα ήταν πολλές, ενώ μέσα σε μια στιγμή θα γκρεμιζόταν ότι είχε χτίσει με κόπο και ιδρώτα για χρόνια ο σύλλογος και ήταν περήφανος γι’ αυτό.

Το πιο σημαντικό, λοιπόν, δεν είναι η απόφαση της FSG σε πρώτο και δεύτερο χρόνο αλλά η αντίδραση του κόσμου, η οποία δείχνει ότι δε θέλει να χαθεί ο ρομαντισμός και οι αξίες που έχει το ποδοσφαιρικό κλαμπ που ονομάζεται Λίβερπουλ.

Δημήτρης Δημόπουλος

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Dimitris Dimopoulos

- Tipster

Δείτε ακόμα :

Μη χάσετε

Δελτία Τύπου

Αφιερώματα