Προγνωστικά Σήμερα
  • Follow Us -
4

Παναθηναϊκός: Ψάχνοντας οξυγόνο εκεί που δεν υπάρχουν φιάλες!

Κάθε μέρα που περνάει, κάθε ώρα και κάθε λεπτό δεν ξέρεις πραγματικά τι θα διαβάσεις για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό. Ξυπνάς τα πρωινά και η σκέψη σου πηγαίνει αυτόματα στο κακό. Τέλος λες. Όμως ο σύλλογος ζει. Εκεί στην εντατική, ψάχνοντας να βρει οξυγόνο σε μέρη που δεν υπάρχουν φιάλες.Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1908 και στην μετέπειτα πορεία του έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Σύνδεσε το όνομά του με τεράστιας εντός κι εκτός συνόρων επιτυχίες και κέρδισε τίτλους που ανέδειξαν το μεγαλείο του. Μέσω των επιτυχιών, της κουλτούρας και της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας που επιδείκνυε, κατάφερνε κάθε χρόνο να κερδίζει φιλάθλους.

Ωστόσο λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2017 ποιος θα περίμενε ο Παναθηναϊκός της πλούσιας ιστορίας και των εκατομμυρίων οπαδών, να έφτανε στο πιο οριακό σημείο της ιστορίας του. Στο σημείο που είναι πολύ πιθανό να βαρέσει διάλυση λόγω οικονομικών προβλημάτων κι όχι μόνο προβλημάτων.

Η φετινή χρονιά για τους «πράσινους» είναι ίσως η πιο δύσκολη, η πιο απαιτητική και η πιο απρόβλεπτη που έχει βιώσει γενικότερα ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια ζωής του. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην εντατική και παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Η κατάσταση του δείχνει «κλινικά νεκρός» όμως ακόμα υπάρχει η ελπίδα ότι θα γίνει το θαύμα και ο σύλλογος θα σωθεί.

Ποιο είναι αυτό το περιβόητο θαύμα; Ένας σοβαρός επενδυτής που θα μπει με στόχο να διορθώσει την κατάσταση. Ένας επενδυτής με γερό στομάχι, υπομονή και αποφασισμένος ότι τα πρώτα χρόνια δεν θα κερδίσει οικονομικά τίποτα από την ομάδα. Αντιθέτως θα μπει μέσα επιχειρηματικά.

Ένας επενδυτής, άρρωστος Παναθηναϊκός με απλά λόγια.

Αν ο σύλλογος βρει αυτόν ή αυτούς τον άνθρωπο/τους ανθρώπους τότε μπορεί να σωθεί. Αυτή τη στιγμή όμως η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη. Είναι η σκληρή πραγματικότητα καθώς τίποτα απ’ όσα φαινομενικά θα δούμε στην πορεία να γίνονται δεν είναι ικανά να σώσουν εντελώς τον σύλλογο και να τον οδηγήσουν σε μια νέα αρχή.

Ο Παναθηναϊκός νοσεί από χρόνιες παθήσεις και φέτος η κατάσταση καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τη στιγμή που ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί το σύλλογο. Η ομάδα δεν έχει να πληρώσει όχι μόνο τους παίκτες της αλλά ούτε και τους αφανείς ήρωες που είναι γύρω απ’ αυτήν. Οι οφειλές τρέχουν, τα χρέη μεγαλώνουν κι ο Παναθηναϊκός ψάχνει να βρει οξυγόνο σε μέρη που δεν υπάρχουν φιάλες.

Πάμε να δούμε αυτά τα μέρη σε κεφάλαια για να καταλάβετε απόλυτα ότι μέσα από το πλάνο που έχει θέσει η διοίκηση δεν υπάρχει ουσιαστική λύση για να φύγει ο Παναθηναϊκός από το χείλος του γκρεμού και να μπορέσει στη συνέχεια να βαδίζει δυνατός και ανεξάρτητος.

Κεφάλαιο 1ο: Πωλήσεις παικτών

Ο Παναθηναϊκός από τη στιγμή που δεν μπορεί να βρει χρήματα από κάποιον επενδυτή, προκειμένου να τρέξει ορισμένες υποχρεώσεις όπως η πληρωμή παικτών για να μην κάνουν προσφυγή, θα αναγκαστεί να βγάλει στο σφυρί ορισμένους ποδοσφαιριστές που θεωρεί ότι μπορεί να του δώσουν οικονομική ανάσα.

Δηλαδή οι ποδοσφαιριστές από το πάνω ράφι του συλλόγου θα αποχωρήσουν από το τριφύλλι και η ομάδα θα τους αντικαταστήσει με νέα παιδιά από τις ακαδημίες ή με κάποιους πολύ φθηνότερους παίκτες που είναι στην ποδοσφαιρική αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση ο σύλλογος θα βρει ορισμένα χρήματα από τις πωλήσεις παικτών και θα καλύψει ορισμένες υποχρεώσεις.

Όμως για να βγει από την τωρινή του κατάσταση αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση. Οπότε το συμπέρασμα που οδηγούμαστε είναι ότι τα λεφτά από τις πωλήσεις ήταν και θα είναι παράταση ζωής και όχι ουσιαστική λύση για ένα καλύτερο μέλλον.

Κεφάλαιο 2ο: Συμβιβασμός με τις πλευρές των παικτών

Τα οικονομικά προβλήματα στο τριφύλλι δεν γεννήθηκαν φέτος από την ώρα που έφυγε ο Γιάννης Αλαφούζος. Απλά θα λέγαμε ότι πλέον διογκώθηκαν και απειλούν όλο και περισσότερο το σύλλογο. Ο Παναθηναϊκός είχε αρκετό καιρό προβλήματα οικονομικής φύσεως, τα οποία όμως δεν έλυσε ποτέ. Κάτι που μαρτυράτε απόλυτα από τα χρωστούμενα σε παίκτες που πλέον δεν βρίσκονται στην ομάδα. Οι συγκεκριμένοι παίκτες δεν είναι λίγοι.

Άλλοι έχουν αποφασίσει να χαρίσουν λεφτά, άλλοι πάλι πιέζουν το σύλλογο και απειλούν με προσφυγές. Προσφυγές που θα κάψουν το σύλλογο με αφαίρεση βαθμών και φυσικά και υποβιβασμό αν γίνουν από τρεις ποδοσφαιριστές.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού επειδή λεφτά δεν έχουν και δέχονται πιέσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν λίγο τα πράγματα και να καθυστερήσουν τις δόσεις. Για πόσο όμως; Δεν είναι λύση αυτή. Ένα πρόβλημα όσο δεν το λύνεις τόσο το βρίσκεις περισσότερο μπροστά σου.

Κεφάλαιο 3ο: Ο προπονητής και οι παίκτες του

Η οριακή κατάσταση του συλλόγου, το αβέβαιο μέλλον και τα πολλά γενικότερα προβλήματα έχουν αντίκτυπο και στον προπονητή με τους παίκτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Όλοι ζητούν να μάθουν την επόμενη μέρα και κανείς δεν ξέρει να τους απαντήσει. Πιο σωστά δεν υπάρχει βέβαιη απάντηση.

Έτσι, ο Μαρίνος Ουζουνίδης προσπαθεί να κρατήσει ενωμένους τους παίκτες για να μπορέσουν με τη σειρά τους να αποδώσουν στο αγωνιστικό κομμάτι και να μην έχει και βαθμολογικά πρόβλημα ο Παναθηναϊκός.Όμως σκεφτείτε τι υπέρβαση έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι.

Αλήθεια μπορεί ένας, έστω κι ένας να πάει και να τους χρεώσει κάτι για το αγωνιστικό σκέλος; Δέχονται να παίξουν απλήρωτοι, δέχονται να κάνουν κατάθεση ψυχής σε κάθε ματς γνωρίζοντας ότι εργάζονται κάτω υπό άθλιες συνθήκες και προσπαθούν να βγουν μπροστά για το καλό του συλλόγου. Με τις όποιες δυνάμεις τους. Αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι δεν τα παρατάνε.

Μέχρι στιγμής αυτό το μοντέλο και η λογική έχει πιάσει. Για πόσο όμως θα αντέχουν προπονητής και παίκτες; Αν σπάσουν τι θα γίνει; Θα έχουν άδικο; Η απάντηση είναι πως δεν θα έχουν.

Κεφάλαιο 4ο: Η στήριξη του κόσμου

Μετά τον προπονητή και τους παίκτες που έπρεπε να μείνουν ενωμένοι, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να βάλει στο παιχνίδι και τον κόσμο του. Θα έπρεπε να τον κρατήσει στην εξίσωση και να τον κάνει μέρος ενός πλάνου που στόχο θα είχε την επιβίωση. Αρχικά η παρουσία του στο γήπεδο, έπειτα η φωνή του και τέλος η οικονομική του στήριξη μέσω των εισιτηρίων.

Ο «πράσινος κόσμος» ήταν εκεί όταν κλήθηκε να δώσει το παρόν. Αγκάλιασε την προσπάθεια πολύ ζεστά κι εντυπωσιακά.Όμως στον Παναθηναϊκό φαίνεται πως δεν είχαν υπολογίσει σωστά ορισμένα πράγματα. Αρχικά ότι δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να σώσει την ομάδα πηγαίνοντας κάθε φορά στο γήπεδο και δίνοντας λεφτά στο σύλλογο μέσω των εισιτηρίων.

Έπειτα ο κόσμος μπορεί να είναι εκεί αλλά όταν δεν ακούει καθαρές εξηγήσεις, δεν ξέρει το πραγματικό χρέος και γενικά δεν βλέπει φως στο τούνελ, τότε δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του και να συνεχίζει να στηρίζει με το ίδιο πάθος και την ίδια θέληση. Κάποια στιγμή θα καταρρεύσει, θα κουραστεί και θα σπάσει. Ανθρώπινη λογική και αντίδραση είναι όλο αυτό.

Κάτι που έγινε στον αγώνα με τον Πανιώνιο στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και ο Παναθηναϊκός έβγαλε προς τα έξω το πιο άσχημο πρόσωπο. Το πρόσωπο που ευθύνεται με τη σειρά του για την τωρινή του κατάντια. Το κλίμα ενότητας που ήθελαν όλοι να υπάρχει σε κάθε ματς του τριφυλλιού, μετατράπηκε σε κλίμα αποσυσπείρωσης.

Παρακολουθήσαμε εικόνες που δεν τίμησαν κανέναν. Εικόνες θλιβερές και εικόνες που δεν ξέρουμε αν είναι η αρχή του τέλους.

Διχόνοια: Ο βασικότερος και πιο επικίνδυνος εχθρός

Ο Παναθηναϊκός όπως ήδη έχουμε πει είναι ένας τεράστιος σύλλογος. Ο πιο πετυχημένος στην Ελλάδα. Έχει πετύχει πράγματα που καμία άλλη ελληνική ομάδα μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει. Αποκορύφωμα ο τελικός του κυπέλλου πρωταθλητριών στο Λονδίνο κόντρα στον πανίσχυρο Άγιαξ. Όσο όμως δυνατός κι αν ήταν ο σύλλογος σαν σύλλογος, αυτό που τον κρατούσε στην κορυφή ήταν ο κόσμος του.

Η δύναμη των εκατομμυρίων οπαδών που ήταν μια γροθιά. Αυτό χρόνο με το χρόνο αντί να δυναμώνει άρχιζε να φθείρεται. Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν και μετέπειτα ο ήλιος σκεπάστηκε από αυτά. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού εδώ και αρκετά χρόνια είναι χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Άλλοι τάσσονται στο ένα κι άλλοι στο άλλο.

Ο καθένας θέλει να επιβάλλει τη δική του γνώμη. Συνεπώς όταν οι φίλαθλοι μιας ομάδας τάσσονται σε στρατόπεδα επιχειρηματιών που τρέχουν την ομάδα και δεν είναι η ομάδα, τότε θα υπάρξει εσωτερική φαγωμάρα. Μια άρρωστη κατάσταση που δεν άφησε το σύλλογο να εξελιχθεί. Ποτέ ο κόσμος του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ενωμένος. Μόνο σε εξαιρέσεις.

Στοίχημα στον Stoiximan με προσφορές* για νέα μέλη

Πυροτεχνήματα ήταν αυτά μέσα στην μονοτονία. Μία το συλλαλητήριο το 2008, μία με την πολυμετοχικότητα και τέλος άλλη μία τώρα με το κάλεσμα της επιβίωσης μέχρι να γκρεμιστεί κι αυτό με τον Πανιώνιο στην Λεωφόρο. Ποτέ άλλοτε. Δεν είναι δυνατόν ένας σύλλογος σαν τον Παναθηναϊκό να χαροπαλεύει στην εντατική, να παίζεται το μέλλον του κάθε μέρα και ο κόσμος του στις κερκίδες να πιάνεται στα χέρια ελέω Βαρδινογιάννη.

Μ’ αυτές τις συμπεριφορές δεν οδηγείτε πουθενά αλλού εκτός από τον γκρεμό. Αυτό θέλει ο κόσμος του; Ο σύλλογος χρειάζεται τους οπαδούς του για να του δώσουν το χέρι βοηθείας, όχι για να τον σπρώξουν μια ώρα αρχύτερα στον γκρεμό. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι σπουδαίος όταν είναι ενωμένος. Μπορεί να πετύχει πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να φανταστεί κανείς.

Όλοι μιλούσαν για την τέλεια ατμόσφαιρα με τον Ολυμπιακό φέτος. Ακόμα και Ισπανοί δημοσιογράφοι τρελάθηκαν με ότι είδαν. Παλιότερα όλοι μιλούσαν για το ρεκόρ διαρκείας σε ολόκληρη την Ελλάδα (σεζόν 2009/10) κι είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα. Αυτός ο κόσμος είναι ο πραγματικός κόσμος του Παναθηναϊκού.

Sportingbet: Γενναιόδωρο/Μοναδικό πρόγραμμα ανταμοιβής!

Ένας κόσμος που αγαπάει και νοιάζεται μόνο την ομάδα, διότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι οι επιχειρηματίες αλλά το τριφύλλι και το πράσινο κι άσπρο χρώμα. Αν λοιπόν, χάσει και το τελευταίο του πάτημα ο σύλλογος που είναι ο κόσμος του τότε τι θα μείνει για να μπορέσει να σωθεί; Δυστυχώς τίποτα κι αυτό πάει να γίνει για μια ακόμα φορά. Μέσω της διχόνοιας δηλαδή πάει να πέσει θύμα η ίδια η ομάδα όπως και στο παρελθόν.

Δημήτρης Δημόπουλος

fabiakias

- Tipster

Δείτε ακόμα :

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μη χάσετε

Δελτία Τύπου

Αφιερώματα