Προγνωστικά Σήμερα
  • Follow Us -
5

Το μαύρο τοπίο για το μέλλον του Παναθηναϊκού

Η αποχώρηση του Γιάννη Αλαφούζου από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός πριν λίγες μέρες με επίσημη ανακοίνωση του ίδιου του Έλληνα επιχειρηματία θα λέγαμε ότι δεν έσκασε σαν βόμβα στο πράσινο στρατόπεδο. Μια τέτοια κίνηση θα γινόταν αργά ή γρήγορα. Ωστόσο πλέον το μέλλον του Παναθηναϊκού αναμένεται δυσοίωνο.

Οι ομάδες έχουν τα πάνω τους έχουν φυσικά και τα κάτω τους. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν γίνεται μια ομάδα να είναι συνέχεια στην κορυφή. Όπως και σε μια εταιρεία έτσι και στον αθλητισμό, υπάρχουν αντίπαλοι, ανταγωνιστές που κοιτάζουν πώς να ενισχυθούν για να επικρατήσουν από τους υπόλοιπους.

Ο Παναθηναϊκός από τη σεζόν 2009-10 και μετά δεν έχει φτάσει ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα στην κορυφή της Ελλάδας και πλέον όσο περνάει ο καιρός, τα δεδομένα αντί να γίνονται καλύτερα είναι όλο και πιο περίπλοκα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το μέλλον του τριφυλλιού να κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να είναι ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Ελλάδα και να έχει φέρει επιτυχίες σ’ αυτή και μέσω της Ευρώπης, ωστόσο το παρελθόν μιας ομάδας είναι παρελθόν και αποτελεί οδηγό για ένα καλύτερο μέλλον.

Αν μια ομάδα ή ένας οργανισμός δεν επενδύσει στο παρελθόν του και δεν εκμεταλλευτεί ορισμένα πράγματα απ’ αυτό, τότε θα χάσει αρκετά πράγματα και δεν θα έχει τις αναμενόμενες επιτυχίες στο μέλλον. Αυτό ακριβώς έχει γίνει και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού. Λάθος χειρισμοί, λάθος αποφάσεις και λάθος ενέργειες που έχουν φτάσει το σύλλογο σ’ ένα αδιέξοδο.

Η αρχή του κακού για τον Παναθηναϊκό ξεκινάει χρόνια πίσω και αποδεικνύει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η ομάδα έχει βάλει μόνη της τα χέρια της και έχει βγάλει τα μάτια της. Για την τωρινή κατάσταση του συλλόγου, κατά συντριπτικό ποσοστό φταίνε οι ίδιοι οι άνθρωποι του συλλόγου και κανένας άλλος.

Στοίχημα στον Stoiximan με προσφορές* εγγραφής για νέα μέλη

Από τον Παναθηναϊκό όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει ορισμένες διοικήσεις που με το έργο τους έκαναν ορισμένα πράγματα. Άλλα ήταν θετικά κι άλλα αρνητικά. Για παράδειγμα με την οικογένεια Βαρδινογιάννη ο Παναθηναϊκός ήταν οικονομικά καθαρός, έκανε πορείες στην Ευρώπη αλλά η ομάδα δεν μπορούσε να φέρει επιτυχίες και στα εσωτερικά δρώμενα.

Μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα της συγκεκριμένης οικογένειας έγινε επί εποχής Γιάννη Βαρδινογιάννη το 2003. Η διάλυση της ομάδας της Ριζούπολης μετά τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-0 και την ουσιαστική ήττα και από την κατάκτηση του τίτλου ήταν μια από τις πρώτες αυτοκαταστροφικές ενέργειες. Στη Ριζούπολη έγιναν όσα έγιναν και οι παίκτες έμειναν απροστάτευτοι από τη διοίκηση.

Ήταν απόλυτα λογικό να μην μπορέσουν να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Ωστόσο η τότε διοίκηση του Παναθηναϊκού αποφάσισε να διαλύσει μια τρομερή ομάδα που μέσα στα επόμενα χρόνια θα έφερνε έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Μπορεί το 2004 (ένα χρόνο μετά δηλαδή) να ήρθε το νταμπλ αλλά από εκεί και μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα, με τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί κατά κράτος.

Από εκεί και πέρα η οικογένεια Βαρδινογιάννη χειρίστηκε λάθος και ορισμένες άλλες καταστάσεις που προέκυψαν στο σύλλογο επί θητείας της. Μια απ’ αυτές ήταν το γεγονός ότι δεν έδωσε την ΠΑΕ στην οικογένεια Γιαννακόπουλου (Παύλο-Θανάση) όταν εκείνοι ήθελαν και επέμεναν να την κάνουν δική τους.

Να αναφέρουμε ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη αντιμετώπισε ορισμένα οικονομικά αλλά και εσωτερικά προβλήματα και ίσως το πιο σωστό θα ήταν να αφήσει την ΠΑΕ σε άλλα χέρια. Μάλιστα ο Παύλος με τον Θανάση Γιαννακόπουλο δεν ήταν τυχαίοι και είχαν αποδείξει ότι μπορούν να κρατήσουν ψηλά το σύλλογο. Ωστόσο δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, οι Βαρδινογιάννηδες θεωρούσαν ως ένα μέρος το σύλλογο, ιδιοκτησία τους.

Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο συλλαλητήριο, το γνωστό σε όλους μας συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού με σκοπό την αλλαγή σελίδας στα διοικητικά δρώμενα της ομάδας. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν έμεινε μόνος του στην ΠΑΕ και μαζί με ορισμένους άλλους μετόχους που μπήκαν σ’ αυτή δημιούργησαν την πολυμετοχικότητα.

Σ’ εκείνο το διάστημα όλα άλλαξαν, τουλάχιστον έτσι φάνηκε εξ’ αρχής. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού άρχισε να έχει ελπίδες για το μέλλον και το τριφύλλι είχε τη δυνατότητα να ανθίσει και πάλι για τα καλά αυτή τη φορά και να γίνει παντοδύναμο. Άλλωστε οικονομικά η ομάδα ήταν δυνατή με γερές και μεγάλες τσέπες (οικογένεια Βαρδινογιάννη-Γιαννακόπουλου, Βγενόπουλος, Πατέρας, Πολέμης κ.α).

Sportingbet:Επωφεληθείτε με τις Προσφορές* της Sportingbet!

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η ομάδα τη σεζόν 2009-10, επί πολυμετοχικότητας δηλαδή, κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ στην Ελλάδα, απέναντι σ’ έναν προβληματικό Ολυμπιακό. Ήταν ευκαιρία, λοιπόν, να επιστρέψει ξανά δυνατά στο προσκήνιο ο Παναθηναϊκός και να χτίσει ότι είχε χάσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο τα πράγματα καμιά φορά δεν είναι όπως φαίνονται και η πολυμετοχικότητα όχι μόνο δεν βοήθησε το σύλλογο αλλά στην πορεία (λίγο καιρό μετά) τα μέλη αυτής άρχισαν τις μεταξύ τους κόντρες με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να… λακίζει ένας-ένας.

Η ομάδα έμεινε απροστάτευτη, με χρέος και βρέθηκε στα χέρια του Δημήτρη Γόντικα. Ουσιαστικά ήταν ακέφαλη και έρμαιο οποιουδήποτε. Δεν ήταν τυχαία τα σενάρια που χτίστηκαν τότε περί Αράβων και Βλάση Τσάκα.

Η ευκαιρία, λοιπόν, για παντοδυναμία χάθηκε και ο Ολυμπιακός δυνάμωσε και πάλι με την είσοδο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Με τα πολλά φτάσαμε στο 2012 εκεί που ο σύλλογος πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό. Καμία βοήθεια από μεγαλοεπιχειρηματία και πολλά οικονομικά και εξωαγωνιστικά προβλήματα.

Όμως το μοιραίο αποφεύχθηκε χάρις την παρέμβαση του Γιάννη Αλαφούζου. Ο Έλληνας επιχειρηματίας μπήκε στην ΠΑΕ με σκοπό να τη σώσει από τον γκρεμό και να προσπαθήσει να την βάλει στον ίσιο δρόμο για να ξεκινήσει και πάλι μια νέα προσπάθεια.

Ωστόσο ο Αλαφούζος κατάφερε κάτι τέτοιο; Η δημιουργία της Παναθηναϊκής Συμμαχίας απέτυχε και μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ο σύλλογος δεν μπόρεσε να ανακουφιστεί οικονομικά, καθώς με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, θα λέγαμε ότι μπήκε και μέσα. Εξαιρετικά λάθος χειρισμοί που δεν είχαν καμία λογική και μια ομάδα για μια ακόμα φορά απροστάτευτη και ακέφαλη.

Όλοι ακούγαμε ότι ο Γιάννης Αλαφούζος μείωσε το χρέος που υπήρχε και είχε βάλει σε μια τάξη τα πράγματα. Μάλιστα ακούσαμε ότι ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα των φιλάθλων της ομάδας. Δηλαδή την ανακαίνιση της ιστορικής Λεωφόρου. Κι όμως όλα αποδείχθηκαν ψεύτικες ή φρούδες αν θέλετε ελπίδες.

Παίξε νόμιμα στη Vistabet με το μοναδικό πρόγραμμα ανταμοιβής!

Ο Αλαφούζος μεγάλωσε το χρέος, δεν έφτιαξε ποτέ την Λεωφόρο, δεν πολέμησε αποτελεσματικά το εξωαγωνιστικό κομμάτι και ουσιαστικά μίκρυνε ακόμα περισσότερο την ομάδα. Φωτεινή εξαίρεση ήταν το κύπελλο Ελλάδος το 2014 που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Από εκεί και πέρα ο αποκλεισμός από την Καμπάλα, οι ήττες στην Ευρώπη και συνεχώς η μη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα ήταν γεγονότα που στιγμάτισαν τη θητεία του.

Κάπως έτσι τα πράγματα δεν είχαν γυρισμό και ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο. Η επιχείρηση ήταν αρρωστημένη και τα προβλήματα ένα σωρό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δηλώσει την επίσημη αποχώρησή του από τα δρώμενα, χωρίς όμως να βρει κάποιον αντικαταστάτη.

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή είναι εντελώς ακέφαλος, οικονομικά χρεωμένος και με το μέλλον του εντελώς αβέβαιο. Η ομάδα δεν μπορεί να ρολάρει (ακόμα κι αν θέλει) αγωνιστικά και το ένα κακό αποτέλεσμα διαδέχεται το άλλο. Οι τρεις βαθμοί σε συνολικά πέντε αγωνιστικές είναι από τα χειρότερα ξεκινήματα του συλλόγου.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του Παναθηναϊκού σφυρίζουν αδιάφορα και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν την ομάδα.

Ο μόνος που έδειξε να ενδιαφέρεται για την ΠΑΕ ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προτείνοντας μια λύση που ήταν αρκετά καλή μεν (PAO Foundation) αλλά που δεν γίνεται μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα υλοποιήσιμη.

Τα πράγματα στο σύλλογο είναι δύσκολα και γίνονται ακόμα πιο δύσκολα εξαιτίας και του κόσμου της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που τόσα χρόνια έχει οπαδούς που μαλώνουν μεταξύ τους. Η διχόνοια έχει ποτίσει το σύλλογο για διάφορα θέματα που δεν θα αναλύσουμε αυτή τη στιγμή κι όπως είναι λογικό δεν τον βοηθάει να βρει το σωστό δρόμο.

Betshop.gr: 100% ανανεωμένη, και καταθέσεις με PaySafe Card!

Τα πράγματα είναι πολύ απλά αλλά και πολύ περίπλοκα. Ο Παναθηναϊκός περνάει δύσκολες στιγμές αλλά ακόμα και επενδυτής να βρεθεί που να θέλει να βοηθήσει, αν ο κόσμος συνεχίζει να είναι διχασμένος κι όχι δίπλα στην ομάδα, τότε αργά ή γρήγορα τα προβλήματα θα είναι ίδια και περισσότερα.

Φυσικά σαν πρώτο στόχο πλέον όλοι στην ομάδα θα πρέπει να θέσουν την σωτηρία του συλλόγου όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό κι έπειτα να κοιτάξουν πως θα μπει μια αρρωστημένη επιχείρηση σε σωστό δρόμο.

Δημήτρης Δημόπουλος

Dimitris Dimopoulos

- Tipster

Δείτε ακόμα :

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μη χάσετε

Δελτία Τύπου

Αφιερώματα